18 Nisan 2020 Cumartesi

neden vaktinde namaz

Neden vaktinde namaz 🌱

*Bir arzıhal , bir mülakat olarak vaktinde namaz ... *

Her  gün güneşle beraber yeni bir sayfa açılıyor önümüze .. 
 Her gün kendi binbir duygusuyla ,olayıyla  ,kişisiyle  ,meşgalesiyle geliyor ...
Elbette hepsi Allah ‘tan  geliyor , Nisadaki hasene - seyyie ... Hayatı okumanın büyük felsefesi : İyilikler lütüflar güzellikler Allah ‘ tan  , kötülükler kendimizden ... 
Onun için kendimizi toplayıp götürüp seccadenin başına , içimizi dökmek zorundayız , arzı hal etmek için , yardım istemek için , tamir olunmak için .. 
Hatta belki ruhumuzun sesini örtmeden duyabilsek , bir an önce vakit gelsin diye beklemek gelir içimizden .Dahası  beş vaktin arasına işrak , duha , evvabin , teheccüd...
Arzıhal için namaz , mülakat için namaz , ama ille vaktinde ... 
Çünkü daha çağrı taze iken kıymetli icabet de ... Sonra duygular bayatlıyor ,  halin üstü örtülüyor ,  itiraf edecek , ilan edecek , hamd edecek , yardım dilenecek bir şey kalmıyor içimizde ... 
O zaman da bir hareketler silsilesinden  başka bir şey olmuyor namaz ... 
Biz modern zamanların Müslümanları olarak iki araya sıkışmış gibiyiz ya kalıp ya kalp ; ya şekil ya iç ikisini birarada tutacak en büyük kulluk göstergesi namaz .. Hem bedenen hem ruhen toplanıp durduğumuz yer seccade .. 
İlk vaktinde samimi , vefalı , verimli .. 
Ama ne zaman olsa huzura gitme hali ..

*Vaktin tanzimi için vaktinde namaz , *

Elimize verilen mukadder bir vakit var , nerde biteceği belli değil , ölçmek için gök kubbeye asılmış takvim , güneş ve ay , gün ve gece .. 

Her birimiz “ sadece Allah ‘ a kulluk etmek için “ yaratıldığımıza göre , işlerimizi  vaktimizi O ‘ na kulluğa göre tanzim etmek durumundayız .. 
Neyi öncelediğimiz neyi sonraya bıraktığımız bizim kalitemizi belirliyor galiba .. Kavanoza sığdırılan büyük küçük taşlar , kum, su örneği gibi.. 
علمت نفس  ما قدمت و اخرت 
Önce en mühimi .. Önce o vaktin en önce yapılması gerekeni , kendinden sonrasını bereketlendireni : Namaz .. Sonrası namazın parantezinde hayat .. Allah’ a yaslanmış , yaşama gücünü Hayy ve Kayyum dan almış bir hayat .. 
Allah nasip etsin 🌾

*Ahde vefa olarak , romantik bir ilişki türü olarak vaktinde namaz ,*

Kişi kıymet verdiğinin çağrısını özler , bekler , üşenerek değil koşarak gider .. Her geç kalışımız buluşma yeri olan seccadeye ,ilişkiye verdiğimiz emekten götürüyor belki .. Haydi namaza haydi kurtuluşa diye bir çağrı duyup üzerine vakit geçirmek , manevi kulaklarımızı hakikate kapatıyor belki .. 

Perdeleri kaldırmak , suyu kaynağından içmek için vaktinde namaz... inşaAllah 🌿

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder