ve kelimeler....kelimeler, seni istediğin şeyi aramaya teşvik etmeleri açısından yararlıdırlar ancak aradığını kelimelerle bulamazsın. Eğer bulabilseydin, bu kadar çabaya ve nefs mücadelesine gerek kalmazdı...

18 Nisan 2020 Cumartesi

Neden Efendimiz i tanımak

Neden Efendimizi Tanıma Okulu ?

İnsanoğlunun ilk varoluşsal sorusu, bu dünyaya neden geldik , nereye gidiyoruz , bu hayatın anlamı ne ? 

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Zariyat 56 
“İnsanı ve cini ancak kulluk etsinler diye yarattım “

Kul olmak .. Seni yaratana, varlık verene, yolunu gösterene rızıklandırana boyun eğip , bütün esaretlerden kurtulmak .. 
Kul olma serüvenimizin adı hayat .. 
Hayatı yaşama rehberimiz Rasul, kılavuzumuz Kuran..

Kur’anın indiği satıh Efendimizin kalbi , geniş ,ferah ,mutmain , emin .. O kalpten ne kadar nasip alsak o kâr .. 

O kalple aramıza yıllar, yollar mı girmiş ? Bambaşka bir zamana mı doğmuşuz .. Görmeden sevdik demişiz , gerçekten sevmiş miyiz ? 

Muhabbetten Muhammed oldu hasıl,
Muhammedsiz muhabbetten ne hasıl...

Sevmek için yola çıktık. Hub dedik , habbe dedik , tane dedik . Kainat bir taneydi, muhabbetten müteşekkil .. O zaman hayatın anlamı için çözeceğimiz sır belli : Kainattaki muhabbet , kainatı yaratana muhabbet .. 

كُنْتُ كَنْزًا مَخْفِيًّا فَخَلَقْتُ الْخَلْقَ لِيَعْرِفُونِى 

“Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim, mahlukatı yarattım”

Kainatın halikını bilmek , tanımak .. Allah’ı sevmek 🤍
Ama nasıl ? 


قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِى يُحْبِبْكُمُ ٱللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَٱللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Ali İmran 31 
De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”

Demek ki muhabbetin işareti, usulü , iç içe aşamaları var.. Allahı sevmek için Rasule ittibaya , itaate , gönülden boyun eğmeye ihtiyaç var.. Bunlara gayret eden için kapılar açılmaya başlıyor .. 

كَمَآ أَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولًا مِّنكُمْ يَتْلُوا۟ عَلَيْكُمْ ءَايَٰتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ ٱلْكِتَٰبَ وَٱلْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُم مَّا لَمْ تَكُونُوا۟ تَعْلَمُونَ
Bakara 151 
Kendi aranızdan, size âyetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.

Ayetlerin açılması , arınmak temizlenmek, hikmetten nasip almak ancak tam bir teslimiyetle , yılları yolları aradan kaldıran bir muhabbetle mümkün .. 
Bu muhabbeti yaşayanlara bir kapı daha : 
لَقَدْ جَآءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِٱلْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ
Tevbe 128
Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü’minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.

Bu muhabbet için Efendimizin ruh iklimini , yolunu , davasını , gayretini , tebessümünü , hüznünü tanımak elzem .. Tanıyıp da sevmemek mümkün mümkün değil .. 

Vakit hira vakti , yalnızlığı , daralmayı ve tefekkürü , dağlara çıkma ve eve dönme hissini anlama vakti .. İçimizdeki her tohumu onunla mayalamak , onunla mayalanmış muhabbetli gönüllerden istifade etme vakti .. 

Bütün bunlarla okumak da nasip olur , kainatı yaratan Rabbin adıyla “ ikra” yaparız belki ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...