ve kelimeler....kelimeler, seni istediğin şeyi aramaya teşvik etmeleri açısından yararlıdırlar ancak aradığını kelimelerle bulamazsın. Eğer bulabilseydin, bu kadar çabaya ve nefs mücadelesine gerek kalmazdı...

8 Nisan 2014 Salı

Mekke'de Bahar

Bir haftadır bahar soluyorum İnstagramda. Türkiyeye bahar gelmiş. Leylak kokusu erengul güzelliği balkon sefalari hatta kuzular oglaklar birbirine karışmış. Toprak var birinin elinde bir menekşe tomurcuga durmuş. Ağaçlar bezenmiş umutla, cimenler süslenmiş. Bir minare uzanmış servilerin arasından elif gibi, hava hafif serin gibi..Belki yağmur kokusu geliyor uzaklardan. .
Uzun yeşil cayirlarin sonunda bir türbe. Belki yeşil , belki içeride o cocuklugumun camilerine has yün hali ve mushaf kokusu var. Hayal beş duyunun üzerinde çalışabilir. Bu büyük nimet.
Nimetlerin sonu yok.Saysaniz bitiremezsiniz diyor Rab, sayamıyorum.ve Emma bi nigmeti rabbike fehaddis diyor sonra, Rabbinin nimetlerini anlat. Tüm yazmalar bunun için. Fefirru ilallah, kendimden ona kaçmak için. .
Içimde bakaradan kalma bahçe hayali..ve Ali imranda bir bitki gibi yetişmesi Meryem in..Belki bir çiçek Meryem, bütün çiçeklerin içinden seçilen..Meryem benim hayal çiçeğim..dört mevsim beklenen..
Bahar gelmesiyle güz gelmesiyle değişmeyen. .
Ama bahar gelmiş ıslak ıslak yıldızlara başka parlamis gök belli, gençler aşık oluyor, güzellik taşıyor her zerreden Rabbe aşkı anlatıyor. Güzelliği anlatmakla bitmiyor.
Benim sehrime, şehirlerin annesine bahar gelmiyor.Anneler yazdir cunku artik urun vermededir, feda etmededir ondan mi...Mekke'de bahar sokulmuyor pencerelerden yeşil yeşil ılık ılık buram buram... sıcağın artmasıyla klimalarin tam gün calismaya başlamasıyla anlaşılabilir belki...Toprak yerine dağlar elinizi tutuyor, yukarı çağıriyor sizi. Kavidir saglamdir sirtinizi dayar guc alirsiniz dunyaya yukaridan bakma yeridir daglar.Kazarlar kirarlar dibinden su çıkar.Ben ferhat derim sirinsiz ustalar, seccadelerini kaya diplerine yayarlar.
Ağaçlar yaprak dökmuyor çiçek açmiyor.Binalarin diplerinden reyhanlar boy veriyor yeşil, sonra kavruluveriyor sıcaktan.
4 mevsim sarmasiklari var bir de müstakil evlerin mahrem avlularindan sarkan..Ama rengi sıcak ates har Mekke'nin..
Sahi Mekke'ye gelmez mi bahar.Gelir elbet.
Görünmez bahar..gorunmezlik gizemin sihrin kiymetlinin sirridir. Ve dahi cennet dahi görünmez demektir.Ortulu nimet demişim ilk geldiğimde yazarak sagaliyor duygularim.
Mevlana Hz buyurur, dünyadaki tüm güzelliklerin asılları senin gonlundedir sen golgeyi bırak da gönlünü seyret..Mekke işte tüm golgelerden arinmistir, tesbihte hata olmasın zillullah , kendi gölgesi olarak haremini evini birakmis tum golgeleri silivermistir. Gonuldeki aslı görmek için ortam yaratmıştır. Çünkü dünyadaki güzellik ve nimet çokluğu da içimizdeki kesreti cogaltmadadir. Kesretse perdemizi. .ve ne çok perdem var benim...teklik teklige götürür bizim çeşitliliğimize inat, Mekke Tektir, merkezdir sınırları melek kanadıyla çizilmiş olandır. Onda yetişen de Tektir çoğunlukla, İbrahim'in as.duasi bereketi de tek buraya böylesine nimet taşıtir,Rabbim ben zurriyetimden bazisini ziraate elverissiz bu topraklara bıraktım. Namazı kilsinlar diye..Rabbim onları meyvelerle riziklandir, demişti ibrahim as..her taşınıp gelene rağmen aslında Mekke de Tektir çeşit. .
Bir meyve hurma..
Bir su zemzem...
Bir hareket tavaf ve say..
Bir ağaç semure. .
Bir koku ud..
Bir içecek süt..
Bir yemek et pilav..
Bir keyif kahve..
Bir enstrüman def..
Bir dis kıyafet abaye..
Bir mevsim yaz..
Ey sen bu Kıraç gonul toprağıni öle öle canlandirmaya bak.Manevi tohumları ayetlerle sula, kiblen güneşin suyun zemzem olsun. Gönlünde baharlar olsun yazlar olsun. Sen ey mevsimi daim hazan, sana ürün gerek hüznü dahi tohum gibi kullan..
Bugün penceremin arasından saçlarıma yağmur taneleri gönderene hamd..
Affedene gonle toprağa bahar verene hamd..
Mekkeyi mukerremeyi mekan edene hamd. .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...