ve kelimeler....kelimeler, seni istediğin şeyi aramaya teşvik etmeleri açısından yararlıdırlar ancak aradığını kelimelerle bulamazsın. Eğer bulabilseydin, bu kadar çabaya ve nefs mücadelesine gerek kalmazdı...

5 Kasım 2019 Salı

Evlilik / Şiddetli Geçimsizlik

Dünya yolculuğunun hukuklarından bir hukuk evlilik.. Yol arkadaşlığı , kader ortaklığı ..
Nuşuz.. huzurun sekinetin bozulması, taraflardan birinin ya da her ikisinin bu ortaklığı bozmak istemesi .. Kalkıp gitmek istemesi..

Sözlükte :

نشز
yukarıda/ yüksekte olmak, kalkmak, _ (نُشُوز) [kadın] (على, من, ب kocasına) itaatsizlik etmek, (على, من karısına) sert/ kötü davranmak

yeryüzünde tepe،çıkıntı , yüksek yer

şarkıda normal nameden sapmak, yukarıda/yüksekte olmak, alışılmışa muhalif olup rutin dışına çıkmak,

kalkmak, yükselmek

....ya kötü davranmak, ..ya asi olup kötü geçinmek


Atomun parçalanmasından açığa çıkan enerji atomun parçalanmadan kalmasında saklı değil mi ? 

Nefsi vahideden , insanı bir kendilikten yaratan Allah düzeni böylece kurmuş , iki zıddı bir araya bir büyük kuvvetle ki bu kuvveti mevedde ve rahmetten mutesekkil kılmış .Sükun , huzur murad etmiş ..

وَمِنْ اٰيَاتِه۪ٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Rum 21 ..

Kolay mı bir yolu her şartta her halde beraber yürümek ... En gizli hallere tanık olarak bir beraberlik yürütmek ...Ayetlerden bir ayet , varlığına delil , işaret ..


Bir yaratılış bir oranlama bir yerine yakıştırmayla varız , buradayız , nasibimiz, ona göre kısmetimiz.. Nisa suresi boyunca dağıldığımız yerde arayışımız kendimizi .. Besse den nefsi vahideye geri dönüşün izleri parçalarımızın olduğu yerlerde saklı .. Onun için ilk bağ takva , sonra rahim bağı , akraba , eş, çocuk miras payının düştüğü yakınlık, komşu yolcu arkadaş , yanımız yöremiz , biz kimiz ? 

Mir'atımız birbirimiziz. Özellikle 

المرء  / المرءة 

Kadın / adam anlam yakınlığıyla evlilik bağı , bizi bize tanitan en büyük ayna..

Aynaya bakabilmek yüzleşmek demek, kolay mı yüzleşmek?

Ama rahmet 💧

Ille rahmet 💧ve meveddet 🌹

Kadını naif zarif hassas yaratan Rabbi Rahim onu erkeğe bir emanet olarak vermiş, bir nimet bir kıymet olarak.. 

Erkeği kavvam tayin etmiş , kadının her ihtiyacını ona yüklemiş , huzurunu sükununu neslini  ona  bağlamış..

Kadın Hayat gibi canlı renkli , erkek onu ayakta tutan Kayyum, Kavvam .. 

Kadın Cemal , erkek Celal..

Kadın yer, erkek gök..

ALLAH cc bu birlikteliğin daim ve kaim olması için kadın itaatkar , saliha , hafize olsun , erkek de onun yaslandığı dağ olsun demiş ..

Is nüşuza gelince .. Bizim dilimizdeki şiddetli geçimsizliğe , hani şu eski türk filmlerinde kendimizden bulup güldügümüz ,turşu limonla mi olur sirkeyle mi tartışmalarına . Birinin ak dediğine öbürünün kara dediği evliliklere .. Psikologlar danışmanlar emek verilmemiş ilişki diyorlar , bakilmamış beslenmemis , ya da yaralı yarasını bilememiş , bozuk bir niyet üzere başlamış belki , ihlâssız .. Sevgisiz başlamış belki , belki sevgi neydi hiç bilmemiş . Özensiz , bilgisiz , el alem kiyasıyla dolu belki kalbi .. Belki filmlerle dizilerle..

Neyse de bir yuva kurulmuş , kadın erkeğin erkek kadının elbisesi olmuş .. Yolculuk demek zaten yolda tamir olmak demek , ne kadar badire o kadar kuvvet , ne kadar emek o kadar sevgi sermayesi.. 

Surenin en başından yetim hakkı , dul hakkı korumak üzerine hukuklar koyan Rab , hanımın toplumdaki bu en zayıf hale düşmesini istemiyor , onun emanet verdiği elde güvenle kalmasını istiyor .

En ağır suçlardan zina isnadinda bile onları evlerinden çıkarmayın , haklarında ıleri geri  konuşmayın diyerek bir edep getiriyor . 

Şimdi birinin her hangi bir sebepten nuşuzuyla bu kurulan yuvanın dağıtılmasını istemiyor , olur ki sizin hoşlanmadığınız şeyde çok hayır vardır diyor . 

Birbirinizdeki fazlı temenni etmeyin Allah tan fazlı isteyin diyor , birbirinizin hakkını verin ki " efda" oldunuz , birbirinize karıştınız, rahim bağıyla bağlandınız , bu hakkı inkar etmeyin diyor ...

Kadının nuşuzunda ıslahı için erkeğe aşamalı bir sorumluluk veriyor , hakem bulun diyor ,çünkü kavvam olan erkek, onun üzerine kadının velilerinden birini koyuyor ... 

Erkeğin nuşuzunda ıslah için kadının salihaliginin devreye girmesini bekliyor , erkek kadınla anlaşsın bir orta yol bulsun diyor .

Zaten sulh, barış savaşın , ıslah ifsadin ziddi değil mi.. Dünyanın en büyük nimeti saliha kadın onaran tamir eden güzelleştiren değil mi..


Sulhde hayır var diyor Allah cc.. Kadın kalesini terk etmesin diyor .Muhsan kavramindaki anlam .. Kalede korunmuş , hür , evli , iffetli ... 

Büsbütün kapatmıyor yolları , iki tarafta isterse ayrılmayı Allah lutfundan ikisini de rızıklandırır buyuruyor ..

Tam talak / boşanma suresinin ortasina ferah mahrec ayetiyle hesapsız rızıklandırdığı gibi...

.....

Biz ne yapalım .. Şu ahir zamanda nasıl yaklaşalım kadının ve erkeğin değişen rollerine ..

Kadının erkeğe olan ihtiyacsizligi/ istignasi mı yuvaları dağıtan , erkeğin sorumluluktan kaçan sozde eşitlikçi yaklaşımı mı ? Kadını hayatı idame ettirmeye iten kuvvet kim ? Kadının "kahır çekmeye " resti mi , erkeğin bir kadın ve bir kaç çocugun hayatını idame ettirme korkusu mu ? Çalışan sigortalı gelin arayan kayınvalide mi, çalışan kızım olsun diyen anne mi ? Ekonomik özgürlük denilen şey ruhu tutsak eder mi ? Kolaycacik çarpılıp kapatılan kapı neleri kaybettirir ? 

Neden erkeklerin en hayırlısı hanımlarla en iyi gecineni ?

Neden dünyanın en büyük nimeti saliha hanım ? 

Soruların cevabi kendi içinde .. 

Biz ne yapalım ? Kadınsak kendi ilm-i halimize erkeksek kendi ilm-i halimize bakalım . Kadınsak saliha , hafize , kanite , muhsane olmaya çalışalım . Yüreğimiz yettiğince onaralım .. Erkeksek yaslanilan bir dağ olalım , kavvam olalım...

Kendi dersimize çalışmak için kendi kitabımızı okuyalım , kendi eşimizi akrabamızı ana babamızı cocugumuzu..

.....

Yol Allah 'a.. 

Odak noktamız yalnız orası .. 

Evlilik hukuklardan bir hukuk , es olmak da rollerden bir rol , bir üst kimlik .. Temel olan tek kimliğimiz kulluk  , ister beraber yürütür  , ister kalabalıkla ister tek nefer ...

Rabbimiz şamil bir Rahmetle merhamet etsin, afv ve afiyet üzere kolay geçimler nasib etsin ...

Amin...


Nghnca




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...