ve kelimeler....kelimeler, seni istediğin şeyi aramaya teşvik etmeleri açısından yararlıdırlar ancak aradığını kelimelerle bulamazsın. Eğer bulabilseydin, bu kadar çabaya ve nefs mücadelesine gerek kalmazdı...

16 Aralık 2021 Perşembe

Kelebek Etkisi 🦋

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ) :

“إِنَّمَا مَثَلِى وَمَثَلُ أُمَّتِى كَمَثَلِ رَجُلٍ اسْتَوْقَدَ نَارًا، فَجَعَلَتِ الدَّوَابُّ وَالْفَرَاشُ يَقَعْنَ فِيهِ، فَأَنَا آخِذٌ بِحُجَزِكُمْ وَأَنْتُمْ تَقَحَّمُونَ فِيهِ.”

Ebû Hüreyre"nin naklettiğine göre,

Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:

“Benimle ümmetimin durumu (geceleyin) ateş yakan kimsenin hâline benzer. Böcekler ve kelebekler o ateşe düşmeye başlar. İşte ben de sizler ateşe girerken kuşaklarınızdan tutup engellemeye çalışıyorum.”

(M5955 Müslim, Fedâil, 17)


Ateşe uçuşan kelebekler benim zihnimde aşk ateşinde fani olan kanadı yanık , aşık pervaneler.. 🦋


Bu başka.. 


فرش : kelebek 

Döşek/ yaymak döşemek 

Kuş kanadını yere indirmek 

Secde ederken kolları yere yaymak 

Biri hakkında kötü konuşmak dili açılıp hesapsız konuşmak 

Zevc/ zevce , eş 



Kelebeğin oluşumunu hayal ediyorum. Tırtıldan kelebeğe yolculuğunu.. Kendine bir koza örüşünü inzivasını, sonra kozayı yırtmak için çırpınışını, kanatlarını ilk çırpışını, canına değen rüzgarı, bir çiçeğe meftun oluşunu, kanadındaki rengi deseni tülevvini bir çiçekle bütünleyişini, tamamlanışını, ömrünü kelebeğin, upuzun kısacık ömrünü.. Bizim gibi.. 


Kanadını açışı bir rüzgar, çırpınışı bir rüzgar, yayıp döşenip konuşu bir rüzgar…

Hissettiniz mi 🦋


Bizden sadır olan her niyet, amel , hissiyat, kelime kelebekler gibi galiba.. Her birinin bir oluşum aşaması , hayır ya da şer kozası , oradan çıkış çabası , çıktığı halin rengi deseni ile bir yayılıp döşenmesi var .. 


Kelebek etkisi denen bir kuram var, diğer adı kaos kuramı.. Arizonada kanat çırpan bir kelebeğin kanadından sadır olan rüzgar , Afrika’da bir fırtınaya dönüşebilir. Meraklısı için

 milimetrik hesaplarla şaşkına düşmüş araştırmacılar var. Delilin bu mu nagehan, 

hayır … 

Delilim hayatım… 


Hayatımız böyle yayılıp döşeniyor buna göre, yeryüzünü döşek yaptık diyor Rab , nikahımız böyle döşeniyor önümüze işte, zevc zevce anlamı burdan, ağzımızdan çıkanlar nereye kanat çırptı nereye döşendi, yere mi indik onunla yükseklerde bir gül dalına mı konduk , gıybet anlamı var , kuş yuvası anlamı var.. 


Ateşe koşuyor her kelimemiz halimiz amelimiz belki , farkında değiliz , bizi ateşe düşmekten kurtarmaya çalışan biri var… 


Ateşi de bilmezdik, karanlıktaydık büsbütün, ateşi bize o gösterdi , “ bizi hayat verici şeylere çağırdı” ateşe koştuk belki bizi kuşaklarımızdan tutup o kurtarıyor, O … Efendimiz, habibimiz , insan güzeli , kul güzeli, alemlere rahmet peygamberimiz, onun dilinden dökülen kelimeler yaralarımıza şifa, tavrı davranışı muamelatımıza şifa , duaları duamıza, hayatı hayatımıza , vefatı vefatımıza şifa peygamberimiz.. 


Ona uçan pervaneler olalım

Sesini duyalım, 

الي يا عباد الله 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...