ve kelimeler....kelimeler, seni istediğin şeyi aramaya teşvik etmeleri açısından yararlıdırlar ancak aradığını kelimelerle bulamazsın. Eğer bulabilseydin, bu kadar çabaya ve nefs mücadelesine gerek kalmazdı...

17 Şubat 2022 Perşembe

Hayada hayat var 💧


“Hz. Peygamber (sav), örtüsüne bürünmüş bir genç kızdan daha hayâlı idi. Hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman bunu yüzünden anlardık.”

Duyguları anlamak ve yaşamakta da ölçümüz Allah’ın Rasulu.. Onun aydınlık yüzünde duygularının bütün berraklığıyla okunduğunu gördük. Sevincinin , kızgınlığının hemen belli olmasını.. Duyguları inkar etmemek , üstünü örtmemek onları içte hakkıyla yaşayıp bedenin de aksine izin vermek duyguları sağlıklı yaşamada mühim görünüyor. Ama bir hudut var burda hem demir gibi keskin hem nurani latif bir sınır, haya.. 

Gizli kaldığında insana / topluma zarar vermeyecek duyguların,  durumların olayların ortaya dökülüvermesinden hoşlanmıyor kerih görüyor Allah Rasulü , haya ediyor , yüzünden bu hal de belli oluyor. 

Hayanın kelime kökü hayat ile aynı.. Dirilik canlılık veren bir hali var hayanın. Haya nasıl diriltir , nasıl canlılık verir…

Zamanımızda bazı duyguların uluorta kullanıla kullanıla değerini yitirdiği konusunda çok kimse hemfikir, alelade yerlerde reklam gösteriş amaçlı kullanılan sevgi sözleri kıymetini yitirdi , sevgimizi göstermekten neden haya edelim , sınırından sonra artık ,gerçek sevgi neydinin derdine düştü insanlar..

Aynı şekilde ,mutluluk paylaşımı adına evliliklerdeki özel alan genele açıldıkça evler ; rahatlık adına, ailede büyüklere saygı çiğnendikçe aileler ; bir yabancı akım adına arkadaşlar arasındaki dil değişip utanma kalktıkça arkadaşlıklar hastalıklı bir hale geldi. 

Yeniden düşünelim o eski hali, elindeki çiçeği uzatırken titreyen delikanlıyı, yüzü kızaran genç kızı, babası içeri girince oturuşunu düzelten çocuğu, yaptığı kekin kokusu komşuya ulaşmıştır diye ikram eden komşuyu, toplu taşımada hanıma yer veren erkeği,yaşlıya yardım eden genci , hepsinin içinde oradaki duyguyu canlandıran bir anlam var , bir duygu düzenleyicisi olarak , haya.. 
Her duygu hayayla güzel hayayla canlı… Sevgi, saygı, paylaşma, koruma, korku , endişe… 

Haram kesin sınırımız duygulara verilen özgürlükte ,  haya duygunun derinliğini sağlayan özdenetim gibi 🌿

Efendimizin hayası , örtüsüne bürünmüş bir genç kıza benzetilen hayası , hayayı imandan addedişi , sesine sözüne kelimelerine nüfuz eden hayası .. Hayasız her işi kerih gören çehresi … 
Bizi de diriltir yeniden İnşaAllah🕊
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...